Vždyť se strastmi i úleva přichází

11.10.2024 14:35

Páteční kázání 11. 10. 2024 (8. rabiʻ th-tháni. 1446 h)

Chvála Alláhu. Jeho uctíváme a Jeho o pomoc prosíme. Dosvědčuji, že není božstva kromě Alláha a že Muhammad (salla lláhu ʻalajhi wa sallam) je Jeho služebník a posel. „Vy, kteří jste uvěřili, chraňte se před trestem Alláha a říkejte slova správná! On napraví vám vaše skutky a odpustí vám vaše hříchy; a ten, kdo poslechne Alláha a posla Jeho, ten dosáhne nesmírného vítězství.“

Součástí pevného přesvědčení věřícího je to, že o Mocném a Vznešeném Alláhovi smýšlí dobře, spoléhá se na Něho – chvála Mu – za všech okolností, neboť po těžkých časech vždy přichází vysvobození. Každá starost či bolest vždy přejde a nahradí ji radost. Po každé těžkosti přichází ulehčení. Všemohoucí Alláh praví: Vždyť se strastmi i úleva přichází, věru že se strastmi i úleva přichází!“ (94:5-6) Pokud se věřící spolehne na svého Stvořitele, plní to, co mu Alláh přikázal, zdržuje se toho, co mu zakázal, přemění se strádání v blahobyt, nedostatek v dostatek, chudoba v bohatství. Proto se upřímný věřící nestrachuje, když ho postihne nějaká obtíž, protože obtíž nepřetrvává a žádná obtíž nepřesáhne dvě úlevy. Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Jedna nesnáz nepřekoná dvě úlevy.“ (podle al-Hákima) Není tedy divu, že věřící si nezoufá, jeho pohled není omezený jen na zjevné příčiny. Vojevůdce Abú Ubajda ibn al-Džarráh – radija lláhu anhu – napsal chalífovi Umarovi ibn al-Chattáb – radija lláhu anhu – a zmiňoval se o velkých počtech Byzantinců vzbuzujících strach. Umar – radija lláhu anhu – mu odpověděl: „Ať věřícího postihne jakákoli těžkost, vždy mu po ní dá Alláh úlevu. Jedna nesnáz nepřekoná dvě úlevy. Všemohoucí Alláh ve Své Knize praví: Vy, kteří věříte! Buďte neochvějní a povzbuzujte se k neochvějnosti! Buďte pevní a bojte se Alláha – snad budete blažení!“ (3:200) Abú Hurajra vyprávěl, že Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Pomoc věřícímu přichází od Alláha úměrně těžkosti. Věřící je obdařen trpělivostí úměrně neštěstí.“ „Pomoc“ zde zahrnuje všechny její formy tedy od finanční až po další formy. „Úměrně těžkosti“ lze také přeložit ve druhém významu jako „v podobě obživy“.

Vězte, služebníci Alláhovi, že pomoc přichází s trpělivostí, kdo je trpělivý, zvítězí, úspěch je plodem trpělivosti. Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Když trpělivě snášíte něco, co nemáte rádi, přinese vám to mnoho dobrého. Úspěch přichází s trpělivostí. Úleva po trápení…“ Tamím ad-Dárí vyprávěl, že slyšel Proroka – salla lláhu alajhi wa sallam – jak říká: „Nechť se toto šíří všude tam, kam přichází noc a den. Alláh neponechá žádný zděný dům ani stan z velbloudí kůže, aniž by do něj nenechal vstoupit tuto víru s mocnou silou nebo opovrženíhodnou hanbou. Se silou, kterou Alláh posílí islám, a hanbou, kterou poníží bezvěrectví.“ (podle Ahmada)

Žádný muslim si nemá přát smrt kvůli nějaké škodě, která ho postihne, ať již jde o nemoc či averzi k tomuto světu či něčemu jinému. Anas – radija lláhu anhu – vyprávěl, že Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Ne abyste si přáli smrt kvůli nějaké škodě, která vás zasáhla. A když už si ji musíte přát, tak řekněte: ‚Ó Alláhu, nechej mě žít, je-li to pro mne dobré, a dej mi zemřít, je-li to pro mě lepší.‘“ Teprve když jsme připraveni o potěšení, uvidíme cesty ke změně k dobrému. Všemohoucí Alláh praví: A kdo je bohabojný, tomu Alláh věc jeho ulehčí.“ (65:4) A dále: A Alláh po těžkostech přinese ulehčení.“ Ibn Radžab al-Hanbalí – nechť je k němu Všemohoucí Alláh milostivý – řekl: „Čím větší je trápení a člověk se vzdává naděje, že ho trápení zbaví živá stvoření, upne se k Alláhovi Jedinému. Toto je skutečné spoléhání se na Alláha. Je to jeden z nejčastějších důvodů, kdy o něco žádáme. Alláh se postará o toho, kdo se na Něho spoléhá. Jak praví Všemohoucí: A tomu, kdo spoléhá se na Alláha, tomu On postačí…“ (65:3)“

Musíme toužit po Všemohoucím Alláhovi – chvála Mu – a opravdově se na Něho spoléhat. Dosáhneme-li toho navenek i ve skrytu duše, zbaví nás Všemohoucí Alláh trápení a bolestí. Druhové Proroka – salla lláhu alajhi wa sallam – toto za svého života dokázali a stali se vůdci na tomto světě díky své trpělivosti a spoléhání se na svého Pána – chvála Mu.

—————

Zpět