Vy jste národ nejlepší, jenž kdy povstal mezi lidmi

27.09.2024 07:20

Páteční kázání 27. 9. 2024 (24. rabi´alawwal. 1446 h)

Chvála Alláhu. Jeho uctíváme a Jeho o pomoc prosíme. Dosvědčuji, že není božstva kromě Alláha a že Muhammad (salla lláhu ʻalajhi wa sallam) je Jeho služebník a posel. „Vy, kteří jste uvěřili, chraňte se před trestem Alláha a říkejte slova správná! On napraví vám vaše skutky a odpustí vám vaše hříchy; a ten, kdo poslechne Alláha a posla Jeho, ten dosáhne nesmírného vítězství.“

Muslimský národ umma je nejlepší obcí, kterou Alláh utvořil mezi lidmi. Všemohoucí Alláh praví: „Vy jste národ nejlepší, jenž kdy povstal mezi lidmi; vy přikazujete vhodné, zakazujete zavrženíhodné a věříte v Alláha.“ (3:110) Je to obec, jejíž základy položil Posel Alláhův – salla lláhu alajhi wa sallam – a stojí na oddanosti a zbožnosti. Všemohoucí Alláh – chvála Mu – ji ochraňoval a zahrnul ji Svou péčí. Je to božská obec vyznačující se tím, že se řídí Alláhovou Knihou a tradicí Jeho Posla – salla lláhu alajhi wa sallam. Alláh ji učinil významnou a těší se u Něho úctě. Není jako jiné národy, které se objevily a zase zmizely v průběhu dějin, ale zůstává. Alláh jej učinil posledním z národů, který ponese dědictví proroků a poslů – alajhim as-salátu wa s-salám – a je nositelem správného vedení a milosrdenství pro lidstvo veškeré. Všemohoucí Alláh dal tomuto národu Korán, který bude recitován až do Soudného dne a který je pevným provazem Alláha, Jeho přesnými vahami a stezkou přímou. Všemohoucí Alláh praví: „My zajisté připomenutí jsme seslali a dobře je umíme chránit.“ (15:9) Ochrana Koránu je důkazem ochrany národa, který jej nosí ve svých srdcích. Tuto dobrou zprávu zvěstoval Alláh, že tento národ je chráněn Všemohoucím Alláhem. Nikdo z tohoto národa neutrpí větší újmu, která by ohrozila samotnou existenci tohoto národa a jeho trvání. Všemohoucí Alláh praví: „Nemohou vám uškodit, leda nepatrně…“ (3:111)

Charakteristické pro tento národ je také to, že má světové poslání šířit mezi lidmi spravedlnost, ctnost a milosrdenství a dobrou morálku. Všemohoucí Alláh praví: „Nechť stane se z vás obec, jež bude vyzývat k dobrému, přikazovat vhodné a zakazovat zavrženíhodné. A takoví budou blažení.“ (3:104)

Další charakteristikou je, že tento národ vyzývá k tomu, aby lidé následovali správnou cestu k Pravdě, využívaje k tomu moudrost a dobrou radu a plníc přikázání Mocného a Vznešeného Alláha. Všemohoucí Alláh praví: „Vyzývej k cestě Pána svého moudrostí i kázáním krásným…“ (16:125) Všemohoucí Alláh si tento národ vybral, aby svědčil o jiných národech v Soudný den. Všemohoucí Alláh praví: „A takovýmto způsobem jsme vás učinili obcí vzdálenou krajností, abyste byli svědky o lidech a aby byl posel svědkem o vás.“ (2:143) A jinde: „A jak jim bude, až z národa každého přivedeme svědka jednoho a přivedeme také tebe jako svědka proti těmto?“ (4:41) Když byl Prorokovi – salla lláhu alajhi wa sallam – seslán tento verš, rozplakal se, neboť svědčí o úctě, které se tento národ těší u Alláha, a o jeho odpovědnosti, protože svědek musí být spravedlivý. Tento verš je tedy významným vyznáním Všemohoucího Stvořitele – chvála Mu. Posel Alláhův – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Předstoupí Noe a jeho národ a Všemohoucí Alláh se ho zeptá, jestli předal poselství. Noe odpoví: ‚Ano, Pane.‘ Pak se zeptá jeho národa, jestli jim předal poselství, a oni odpovědí: ‚Ne, žádný prorok k nám nepřišel.‘ Zeptá se tedy Noema: ‚Kdo ti to dosvědčí?‘ Noe odpoví: ‚Muhammad – salla lláhu alajhi wa sallam – a jeho národ.‘ A my dosvědčíme, že poselství předal, s odkazem na slova Vznešeného Alláha: „A takovýmto způsobem jsme vás učinili obcí vzdálenou krajností, abyste byli svědky o lidech…“ (2:143) Výraz „vzdálená krajností‘ znamená spravedlivá. (podle al-Buchárího)

Jednou z nejvýznamnějších charakteristik národa proroka Muhammada – salla lláhu alajhi wa sallam – je to, že jeho síla spočívá v jednotě jeho slov, jednotě tohoto národa jako takového, a vzájemné podpoře příslušníků tohoto národa. Všemohoucí Alláh praví: „Přidržujte se pevně provazu Alláhova všichni a nerozdělujte se! Pomněte dobrodiní Alláhova k vám, když byli jste nepřáteli a On opět sblížil srdce vaše a stali jste se – díky milosti Jeho – bratry; a byli jste již na okraji propasti ohnivé a On vás před ní spasil. A takto vám Alláh objasňuje Svá znamení – snad budete správně vedeni.“ (3:103)

Alláhova ochrana tohoto národa spočívá mimo jiné v tom, že není jednotná ve vydání se na scestí. Ibn Umar – radija lláhu anhumá – vyprávěl, že Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Alláh nesjednocuje můj národ v tom… že by se vydal na scestí. Alláh ochraňuje ty, kdo jsou jednotní. Kdo vybočí, vybočí do Pekla.“

—————

Zpět