Připomínejte si to, co ničí potěšení

06.09.2024 07:40

Páteční kázání 6. 9. 2024 (4. rabi´ awwal 1446 h)

Chvála Alláhu. Jeho uctíváme a Jeho o pomoc prosíme. Dosvědčuji, že není božstva kromě Alláha a že Muhammad (salla lláhu ʻalajhi wa sallam) je Jeho služebník a posel. „Vy, kteří jste uvěřili, chraňte se před trestem Alláha a říkejte slova správná! On napraví vám vaše skutky a odpustí vám vaše hříchy; a ten, kdo poslechne Alláha a posla Jeho, ten dosáhne nesmírného vítězství.“

Vězte, že smrt je osudem člověka a jeho koncem, ať by žil jakkoli dlouho. Všemohoucí Alláh praví: „Duše každá smrt okusí, a potom budete k Nám navráceni.“ (29:57) Chvála budiž Tomu, jenž je živoucí a nikdy neumírá. Smrt je přechodem ze světa samolibosti do světa věčnosti. Ze světa pomíjivého do světa trvalého. Ze světa činů do světa zúčtování a odměny. Kdyby se měl někdo zachránit před smrtí, byl by to náš prorok Muhammad – salla lláhu alajhi wa sallam. Všemohoucí Alláh praví: „Zajisté budeš jednou mrtev a i oni budou mrtví…“ (39:30)

Je třeba, aby se věřící nezabýval tímto světem a jeho ozdobami, protože v opačném případě nebude jeho srdce dbát na připomínání si smrti, ba sotva si ji připomene. Pokud si ji přece připomene, ihned tuto myšlenku zaplaší toužíc po slastech a potěšení. O takových lidech Všemohoucí Alláh praví: „Rci: ‚Smrt, před níž prcháte, se s vámi věru setká! Potom budete navráceni Tomu, jenž zná nepoznatelné i všeobecně známé, a On vás již poučí o všem, co jste dělali!‘“ (62:8) Není pochyb o tom, že časté připomínání si smrti oživuje srdce, které se tím upokojuje. Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Připomínejte si často to, co ničí potěšení.“ Tedy smrt. Tradováno podle at-Tirmídhího. Ad-Daqqáq – nechť je k němu Alláh milostivý – řekl: „Kdo si často připomíná smrt, bude mu požehnáno ve třech věcech: uspíšení pokání, hluboké přesvědčení, aktivita v uctívání. Kdo na ni zapomíná, bude potrestán třemi věcmi: odložením pokání, nebude mu dáno uspokojení z dostatku a zleniví v uctívání.“

Traduje se, že jeden muž patřící k Prorokovým druhům zemřel a Prorokovi druhové na něj pěli chválu a zmiňovali se o tom, jak uctíval Alláha. Posel Alláhův – salla lláhu alajhi wa sallam – přitom mlčel. Když se odmlčeli i oni, řekl: „Připomínal si často smrt?“ Odpověděli mu: „Ne.“ Zeptal se dál: „Stávalo se často, že upustil od něčeho, po čem toužil?“ Odpověděli: „Ne.“ Řekl jim: „Váš přítel nedosáhl toho, co byste si přáli.“ Podle at-Tabaráního.

Je pravda, že připomínání si smrti je jednou z nejvýznamnějších věcí, které pomáhají muslimovi přiblížit se k Všemohoucímu Alláhovi, a díky tomu srdce ani jazyk nezapomínají na připomínání si Všemohoucího Alláha. Nedbalost je totiž počátkem neštěstí. Je příčinou toho, že si člověk nepřipomíná smrt, neboť rád vkládá veškerou naději v tento svět. Proto nás Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – takto varoval: „Buď na tomto světě jako cizinec nebo jako někdo, kdo jen přechází po cestě.“ (podle al-Buchárího)

Je třeba, aby si byl věřící vědom toho, že smrt je blízko, ne daleko. Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Chytrý člověk zúčtovává sám se sebou a koná dobré činy, které mu budou ku prospěchu po smrti. Pošetilý člověk je ten, kdo následuje pouze své touhy a přání a nepřeje si nic jiného, než aby mu Alláh splnil to, co si přeje.“ (podle at-Tirmídhího)

Vězte, že smrt je pro bohabojného věřícího věcí skrývající v sobě velké dobro. Kdo touží po setkání s Alláhem, Alláh touží po setkání s ním. Kdo se netouží setkat s Alláhem, Alláh netouží po setkání s ním. (podle ibn Habbána) Život budoucí je tím životem pravým – kéž by to jen (lidé) věděli! Všemohoucí Alláh praví: „Tento život pozemský není leč zábava a hra, zatímco pobyt v životě budoucím je tím životem pravým – kéž by to jen věděli!“ (29:64) Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Když je pohřeb, muži nesou mrtvého na svých bedrech. Jde-li o zbožného člověka, volá: ‚Pospěšte se mnou, pospěšte se mnou.‘“ (podle an-Nisá’ího) Když Bilál, Prorokův muezzin, zemřel, jeho manželka plakala a řekla: „Jaký smutek.“ Řekl jí: „Jaká radost. Zítra se setkáme s milovaným Mohamedem a jeho druhy.“ Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl jednomu muži, kterému dával ponaučení: „Využij pěti, než nastane jiných pět: svého mládí, než zestárneš, svého zdraví, než onemocníš, svého bohatství, než zchudneš, svého volného času, než budeš zaneprázdněn, svého života, než zemřeš.” (podle Ibn Abí ad-Dunjá)

—————

Zpět