Jezte jen z toho, co je povolené, aby vaše prosby byly vyslyšeny

04.10.2024 07:43

Páteční kázání 4. 10. 2024 (1. rabi´ath-tháni. 1446 h)

Chvála Alláhu. Jeho uctíváme a Jeho o pomoc prosíme. Dosvědčuji, že není božstva kromě Alláha a že Muhammad (salla lláhu ʻalajhi wa sallam) je Jeho služebník a posel. „Vy, kteří jste uvěřili, chraňte se před trestem Alláha a říkejte slova správná! On napraví vám vaše skutky a odpustí vám vaše hříchy; a ten, kdo poslechne Alláha a posla Jeho, ten dosáhne nesmírného vítězství.“

Všemohoucí Alláh přikázal lidem, aby jedli jen z toho, co je povolené, tedy z toho, co povoluje islámské právo, tedy to, co povolil Všemohoucí Alláh, který zakázal následovat satana. Všemohoucí Alláh praví: Lidé, jezte dovolené a dobré z toho, co na zemi je, a nenásledujte stopy satanovy, vždyť on vaším nepřítelem je zjevným!“ (2:168) Také praví: Jezte z toho, co vám Alláh uštědřil jako dovolené a výtečné, a bojte se Alláha, v něhož věříte!“ (5:88) A dále také: Pojídejte ze všeho, co Alláh vám uštědřil jako dovolené a výtečné, a buďte vděční za dobrodiní Alláhovo, jestliže je to vskutku On, jehož uctíváte.“ (16:114) Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – nám říká, že Všemohoucí Alláh je dobrý a přijímá jen to, co je dobré, a přikázal věřícím to, co přikázal Svým poslům. Pak zarecitoval: Poslové, jezte z výtečných pokrmů a konejte zbožné skutky, vždyť Já o všem, co činíte, dobře jsem zpraven.“ (23:51) Vy, kteří věříte, jezte z výtečných pokrmů, jež jsme vám uštědřili, a děkujte Alláhovi, jste-li Jeho služebníky!“ (2:172) (tradováno podle imáma Muslima) Anas ibn Málik – radija lláhu anhu – vyprávěl, že Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Vyžadování pouze toho, co je povolené, je povinností každého muslima.“ (podle at-Tabarího)

Povolené je všechno to, co Všemohoucí Alláh povolil z jídla, pití a oblečení. Díky Jeho milosti vůči Svým služebníkům, je povolené obecně vše s výjimkou toho, co bylo konkrétně jmenováno jako zakázané, jako je mršina, vepřové, nebo to, co bylo prokázáno jako škodlivé z hlediska fyzického či mentálního zdraví. Všemohoucí Alláh praví: „… který jim povoluje pokrmy výtečné a zakazuje jim škodlivé…“ (7:157) Podle Proroka – salla lláhu alajhi wa sallam: „Je zakázáno škodit a oplácet zlé.“ (podle Ibn Mádži)

Povolené jídlo je dobré pro duši i tělo. Čistota duše je jedním z předpokladů přijetí prosebné modlitby. Abdulláh ibn Abbás – radija lláhu anhumá – vyprávěl, že zarecitoval před Prorokem – sala lláhu alajhi wa sallam – tento verš: Lidé, jezte dovolené a dobré z toho, co na zemi je…“, a vstal Saad ibn Abí Waqqás – radija lláhu anhu – a řekl: „Proroku, popros Alláha, aby byly moje prosebné modlitby vyslyšeny.“ Prorok mu odpověděl: „Saade, jez to, co je povolené a dobré, a tvoje prosebné modlitby budou vyslyšeny. Přísahám při Tom, který má duši Muhammada ve Své moci, že pokud věřící vloží do svých úst zakázané sousto, nebudou jeho skutky přijímány po čtyřicet dní. Jestliže věřící sní maso, které bylo živeno z něčeho zakázaného, nebo z lichvy, pak je pro něj určeno Peklo.“ (podle at-Tabaráního)

Dbejte, věřící, na to, co jíte a z čeho vaše obživa pochází. Dávejte si pozor, abyste nezískávali svou obživu z něčeho, co je zakázané, aby vás to nepřivedlo ke zklamání, zničilo to vaši duši i tělo a stalo se to příčinou toho, že vám budou zapovězeny mnohé Alláhovy dary. Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – se zmiňuje o tom, že jednou z příčin toho, že nejsou vyslyšeny prosebné modlitby, je zakázané jídlo. V hadísu Proroka – salla lláhu alajhi wa sallam – se cituje: „… Člověk je na dlouhé cestě, je rozcuchaný, zaprášený a pozvedá ruce k nebi s prosbou ke svému Pánu, ale přitom jí ze zakázaného, pije zakázané, obléká se tak, jak je to zakázáno, byl živen ze zakázaného… Bude snad jeho prosba vyslyšena?!“ (podle Muslima) Umar – radija lláhu anhu – řekl: „Devět z deseti povolených věcí jsme raději nedělali, abychom se nedopustili ničeho zakázaného.“

Obživa pocházející z něčeho zakázaného může být příčinou nedostatku deště, nedostatku obživy, toho, že národ nedosáhne vítězství nad svým nepřítelem. Proto zbožná manželka radila svému zbožnému manželovi, když odcházel shánět živobytí: „Buď bohabojný, co se nás týče, nepřinášej nám obživu z ničeho, co je zakázané. Budeme trpělivě snášet hlad, ale nestrpíme Oheň pekelný.“ Prorok – salla lláhu alajhi wa sallam – řekl: „Do Ráje nevejde ten, jehož maso a krev pochází z něčeho zakázaného. Takový člověk patří do Pekla.“ (podle Ibn Habbána) Kdo vynakládá své prostředky na své děti, je jako ten, kdo zalévá, co zasel. Kdo zalévá, co zasel, čerstvou vodou, tomu dá Všemohoucí Alláh lahodné plody. Kdo zalévá, co zasel, zkaženou vodou, zkazí se mu i plody a s tím přijde vniveč, co zasel.

Je to stejné s dětmi. Kdo živí své děti z toho, co je povolené, bude mít děti dobře vychované. Pokud je živí z něčeho, co je zakázané, nebudou prospívat a vyrostou ze špatného základu. I když je odměna otce veliká za to, když vynakládá prostředky na své děti, přijde vniveč, když bude vynakládat své prostředky na něco, co je zakázané. Dbejme tedy na to, abychom se vydávali cestou toho, co je povolené, a abychom k tomu vychovávali své děti a ženy, aby Alláh vyslyšel naše prosby o záchranu a pomoc.

—————

Zpět